2011. július 6., szerda

Indiana Jones és a Csörgőkehely Titka

„Nem akaródzott jönni” - sokan válaszoltak így az utólagos kérdésre: miért nem jöttél? Hát elég szomorú. Ezúttal már csak nehézkesen mondható, hogy mindenki ott volt, aki sokat számít. Sajnos cserkész részről sok arc hiányát tapasztaltuk... Mindenesetre a csúcsidőben, a szombat esti tábortűznél így is több mint 30 fő ülte körül a tüzet.

Ezúttal a tavaszi tanyázásunk kissé a nyárra csúszott át, így sátras tanyát vertünk a Mécs László Keresztény Központ udvarán. Három indiánsátor emelkedett a magasba, majd a kincsvadászok, ereklyefosztogatók és a csapdasejtők őrse hamar be is költözött, mivel a nyári szünet első napjai eléggé csalókának bizonyultak, és sötét felhők érkeztek fejünk felé. A szél és a borús égbolt ellenére átvonultunk a parókiára, hol a régi épület tiszti pavilonjának kőfalai között széltől védve meggyújtottuk idei első tábortüzünket. A népdalok felcsendülése alatt egyszer csak egy kalandor csapódott be a tűzhöz. Hamar ráismertünk, hogy Indiana Jones az. Elárulta, hogy ezúttal egy királyhelmeci kincs nyomában van, és megbízása felderíteni a kincset, mielőtt az rossz kezekbe kerül. Persze szüksége volt a környéket jól ismerő cserkészek segítségére is. Az éjjel erős szél és mérsékelt eső zavarta volna álmunkat, de ez nem sikerült neki. Sajnos azonban reggelre egyik sátrunk alatt átnedvesedett a föld, így 1-2 ember vizes karimaton ébredt.

Reggel is az eső kopogására ébredtünk, így a mezőségek helyett a város utcáit jártuk, hogy a kincshez vezető térkép darabjait összegyűjtsük. A térképre ráhelyezve a helyjelölő fóliát megtaláltuk a következő célt. A régi parókiára tértünk vissza ismét, ahol a falak tégláin egy feliratra bukkantunk. A következő kulcsra a kocsimúzeumban találtunk, majd a hősök terének kőtábláit használva egy kód megfejtésével megtudtuk a kincs pontos helyét. Végül egy közeli pincében megtaláltuk városunk egykori pap-költőjének, Mécs Lászlónak a „csörgő” kelyhét. Erről pontosabb információkat a Szentmisén hallottunk, ugyanis a templomba eljuttatott kehely történetét az atya mesélte el nekünk:

A kehely érdekessége, hogy egy kő lett elhelyezve a belsejében. Mécs Lászlót ugyanis egyszer kővel dobálták meg, ő pedig az első követ, mi ruháját érte felvette és beleszerkesztette miséző kelyhébe. Ennél fogva az csörgő hangot ad belsejéből.

Az elsőáldozó szülők által elkészített gulyás után a szombat este csúcspontja, a tábortűz következett. Az egész napon át tartó esőzés miatt erre bent került sor gyertyafénynél, és a pénteki beázás miatt az éjszakára már beköltöztünk az épületbe. A tábortűznél fergeteges hangulat alakult ki koboldok és manók társaságában.

Az esti zászlófelvonásra már a kis elsőáldozóknak is rutinosan ment a jobbra át. A színpad teremben hamar kialakítottuk fekhelyünket, majd kicsit gyorsabban nyugovóra tértünk, mint ahogy az előző éjjelen sikerült. Vasárnap délelőtt az utolsó sorakozónál megbeszéltük azt is, a nyáron miként is lehet találkozni a királyhelmeci cserkészekkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése