2014. december 26., péntek

Shalom - Béke Veled!

"Kezdetben vala az ige. 
S az Ige testté lőn."
(Reményik Sándor: János Evangéliuma) 


Az adventi várakozás a királyhelmeci cserkészek körében nem telt eseménytelenül. Idén kisvárdai cserkésztestvéreinktől vettük át a Betlehemi Lángot ünnepélyes városi koszorúgyújtás keretein belül. A határokat nem ismerő szeretetlángot ezután nemcsak őriztük, de tovább is adtuk. Advent negyedik vasárnapján a görög katolikus és a református templom adventi koszorújának gyertyáin lobbant fel a Betlehemi Békeláng, majd a perbenyikiek otthonait világította be. A bolyi alapiskola szintén részese lehetett a lángátadás örömteli élményének, továbbadtuk városunk polgármesterének, sőt a Láng az első királyhelmeci karácsonyi vásáron is ott lobogott. Ilyen vásári hangulatban nyújtottuk át a leleszi lángmesternek a betlehemi örökmécsesből vett tüzet, amelyet egy rövid lámpásszerelés után biztonságban magával vihetett, hogy otthoni cserkésztestvéreivel tovább hirdethessék a békét.

Csapatunkat Szenteste különféle ajándékok várták. Az első meglepetés kántáló kis csoportunk alacsonynak tűnő létszáma volt, mely azonban kissé kiegészítve mégsem bizonyult kevésnek. Volt némi aggodalom az éneklés decibeleit illetően, de a hangerőt végül sikerült fokozni a háziak közreműködésével, sőt volt, ahol mi kapcsolódtunk be az otthoni istendicséretbe. Kántáló cserkészeink száma hol nőtt, hol fogyatkozott, de azt hiszem, bátran kijelenthetem, hogy mindenki kiénekelte, ami benne volt, és jól éreztük magunkat együtt. Mindannyian megtaláltuk a magunk örömét az éjszakában, ki a csillagos eget bámulva, ki karácsonyi dalokat énekelve vagy elbeszélgetve a rég nem látott ismerősökkel. Szeretetteljes, családias hangulat borult ránk, ahogy egyre több gyertyát gyújtottunk meg, és ahogy egyre több szívben lobbant fel a béke lángja.

Lángátadás után a kisvárdai cserkésztestvérekkel

Ez volt a Jóisten következő ajándéka, hiszen a tervezett 7-8 helyszínből, ahol várták a Lángot és minket, végül 13 ház lett. Bár szívesen leültünk volna falatozni a kínált finomságokból és jókat beszélgetni, sietnünk kellett. Szűkösre is sikerült a program, a nagy sietségben alaposan megtornáztattuk magunkat, de szerintem egyikünk sem bánja, hogy így alakult. Igazi ajándék volt ez számunkra, hogy ennyi helyen befogadtak minket. 

Csapatkarácsonyos és további fotók itt
Mivel az éjszakának nem lett több órája idén sem, a csapatkarácsonyunk rövidült le 15 perces pihenőre. Azonban ez a rövid idő is elég volt a karácsonyi cserkészpuncs elfogyasztására, a fa alatt sorakozó ajándékok megcsodálására és a jóízű nevetésre. Ezután programunk utolsó pontjához értünk - elvittük a Lángot az éjféli szentmisére. Egy apró lángnyi Betlehemet a római katolikus hívek közé. A pislákoló, de hatalmas erejű tüzet az Úr Jézus születésének helyéről a királyhelmeci és környékbeli emberek szívébe, hogy ezáltal is megerősödve tudjunk egymásnak őszintén áldott, békés karácsonyi ünnepeket kívánni. 

Köszönet mindazoknak, akik befogadták a Lángot, és azoknak, akik őrizték és továbbadták. Hálásak vagyunk minden kedvességért, finomságért és más adományért, de legfőképpen az együtt töltött időért. Kölcsönösen segítettünk egymásnak jobban megérteni, átélni és szebbé varázsolni az ünnepet.
A Betlehemi Békeláng tovább ég a római katolikus templomban karácsony első és másodnapján, valamint Szent Család vasárnapján. Égjen tovább lelkünkben az egész elkövetkező évben is! 

Shalom! 

1 megjegyzés: