2015. december 28., hétfő

Az igazi meglepetés


Az idei karácsony sok meglepetést tartogatott a királyhelmeci cserkészeknek. Egy dolog volt biztos: jön a Betlehemi Békeláng.

A Jézus jászolának helyén épült Születés Bazilika örökmécseséből vett lángot a szlovák cserkésztestvérektől vettül át a perbenyiki vasútállomáson december 19-én. Az éven sikerült jó helyen állni, így nem kellett a vonat egyik végétől a másikig szaladnunk, bár Pityuval és Zoli bácsival már éppen kidolgoztunk egy haditervet a szaladgálás megelőzésére. A szlovák cserkészek ügyes mozdulatokkal átadták a lángot, fáradozásaikért pedig egy kis ajándékot is kaptak a hosszú útra. Mert Kassa azért nincs a kert alatt... Ez volt a mi meglepetésünk.

A Lánggal frissiben, mondhatni még melegen felautóztunk a Millennium-térre, ahol az első királyhelmeci betlehem előtt átnyújtottuk városunk polgármesterének. Az estét koccintással zártuk, ha már a "Karácsonyi koccintás" keretében került sor az átadásra. Ezúton is köszönjük a kóstolót, kedves és finom meglepetés volt.

Taki Pityu jóvoltából küldtünk egy kis ajándékot Nagyidára is Szalay atyának, s bár csekélység volt, annál nagyobb szeretettel csomagoltuk.

A Békeláng másnap a református istentisztelet keretében lobbant fel az adventi koszorú negyedik gyertyáján, nem sokkal később pedig a leleszi 43. sz. Szent László király cserkészcsapat Papp-delegációja vette át csapatuk lámpásába a fényt a Hősök-terén. Egy kis karácsonyi meglepetéssel és azzal a fogadalommal tértünk haza, hogy a jövő évben sűrűbben találkozunk majd.

A Papp-delegáció :)
December 23-án délután családias létszámban és hangulatban ültük meg a csapatkarácsonyt, ahol a saját készítésű adventi koszorú gyertyácskáit a Betlehemi Lánggal gyújtotta meg Norman. A csapatajándékon felbuzdulva ezután mind kimentünk az udvarra, ahol sárral és köddel, azaz egy igazi, globálisan felmelegedett 2015-ös téli nappal dacolva felavattuk az új nyilakat és a céltáblát, Zoli jóvoltából pedig még az új, szupergörcsölt íjideget is. Toronyi NagyJusu Gergőnek ezúton is üzenem, hogy nem csúszott az íj!
Csapatkarácsonyi csopikép

Miután kellőképpen kiíjaztuk magunkat és Laci is csatlakozott díszes társaságunkhoz, Toronyiféle teával melegítettük fel magunkat, hotdog-királyokat farikcsáltunk és massza hóembereket gyurmáztunk, amiket az év képeiből összeállított nosztalgia-kvíz izgalmai közt fogyasztottunk el. A kvíz győztese embertelen főlénnyel Zoli bácsi lett, de azért a többiek sem búsulhatnak. Meglepetésként elárulom a győzelem titkát: ne légy rest és vegyél részt minél több csapatakción!



Szenteste, december 24-én Kelemen-kíséretben vittük el a Betlehemi Lángot a görög katolikus szent liturgiára, ahol rögtön egy kis meglepetés ért, mikor Mondok atya feltette a kérdést: "Akkor énekeltek valamit?". Végül tényleg énekeltünk valamit, az idei karácsony top songját, a Mennyből az angyalt, amibe aztán fokozatosan bekapcsolódtak a hívek is, igazán meghitté varázsolva a pillanatot.

Köd: az új hó!
A Békeláng fénypontja, amikor a helmeci cserkészek összeverbuválódnak és kántálva viszik a fényt végig a városon az otthonokba. Idén sajnos a legutolsó pillanatig úgy nézett ki, hogy ez a hagyomány megszakad (vagy pihenőt tart), így nem is vártak minket. Azonban annál nagyobb meglepetés volt, mikor becsengettünk a cserkészcsaládokhoz vagy meghallották az énekünket. Kovács Kati néni szavaival élve "ez a legnagyobb meglepetés". És mi boldogok voltunk, hogy folytatva a tradíciót ilyen örömet szerezhettünk Krisztus születése napján. Idén új, rögtönzött perselyünk is volt, ami kis méretének ellenére igencsak megtelt. Hálásan köszönjük az adományokat!

Ilyenkor előkerülnek a messzire vándorolt "nagycserkészek", akiknek megannyi mesélnivalójuk akad, és akik ennél jobb programot el sem tudnak képzelni. Mint például Csacsa, akit már-már a kétségbeesés kerített hatalmába, hogy ha nem megyünk Lángot hordani, akkor mit kell ilyenkor csinálni?! Nagy örömünkre nem derült ki a válasz, hiszen Katicával, Lauricával, Ákossal és velem együtt Csacsa is bakancsot húzott és nekivágtunk a ködös, Mennyből az angyallal teli éjszakának.

A Békeláng 2015-ös helmeci útjának képeit itt találod.
A béke lángjának utolsó állomása a római katolikus templom volt, ahol először az éjféli szentmisén, majd karácsony első és második napján, sőt Szent Család Vasárnapján is ott ragyogott az oltár előtt. Bár a templom ilyenkor csillog-villog, világítanak a gyertyák és a karácsonyfaégők, az aranyalmákon megcsillan a fény, az enyhén rozsdásodó, a kicsinél kicsit jobban eresztő, petróleumszagú lámpás igazi dísze volt az ünnepnek. Azt az egyszerűséget hirdette, amilyenben Jézus Krisztus megszületett. A benne táncoló lángot nézve pedig azt a békességet zárhatta mindenki az ő egyszerű, néha bizony szakadt és eresztő szívébe, amelyet csak az Istenbe vetett hit adhat. Ezt a békét őrizzük és adjunk tovább 2016-ban is!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése