2018. január 5., péntek

Sárga lángú karácsony

A királyhelmeci cserkészcsapat 2017-ben is méltó módon ünnepelte meg a karácsonyt. Ahogy az már nálunk hagyomány, idén is fogadtuk a Betlehemi Békelángot. 

A Láng kalandos útja minden éven Betlehemben kezdődik, ahol a Születés Templomában egy cserkész lángot vesz az ott égő örökmécsesből. Ezt a lángot - A Lángot - elviszi Bécsbe, ahol a lángátadó ünnepségen a világ minden tájáról összegyűlt cserkészek átveszik azt, hogy saját környékükön terjesszék tovább. Így kaptuk meg mi a lámpásról lámpásra terjedő szeretet lángját a kisvárdai cserkészcsapattól:


Ezután Királyhelmec polgármestere is fogadta a Lángot, és kihelyezte a városházán felállított karácsonyfa mellé:


A Betlehemi Lángot minden éven a helyi tűzmesterek őrzik. Nekik köszönhető, hogy Szentestére valóban az a láng jut el minden családhoz, amely Jézus születésének helyéről származik. A mi csapatunkban sincs ez másképp, idén is feltankoltunk petróleummal, és féltve őriztük a pislákoló fényt:


Másnap a csapat kiscserkészei útra keltek, hogy rövid kántálással egybekötve elvigyék a Lángot minél több cserkészcsaládhoz. Rohanós is lett a vége, de azért egy közös ének mindenhol belefért, és találkozhattunk a mi "öreg" cserkészeinkkel is:


A sárga nyakkendősök legalább annyira belejöttek a lángátadásba, mint a havazkodásba, ugyanis tudni illik, hogy Helmecen kántálásidőben sűrűn havazott. Ilyen sötétben és havas időben vágtunk neki, már 5 perc után vizes kesztyűvel, a Láng terjesztésének. Köszönöm azoknak, akik részt vettek, és azoknak is, akik fogadtak minket a kedves szavakkal és sok-sok finomsággal, amivel útközben megtömtük a bendőnket! 

A nagy sietség oka az estére meghirdetett gyertyás tábortűz volt, ahol a kiscserkészek szülei is belekóstolhattak a tábortűzi hangulatba. Együtt énekeltünk és játszottunk a Betlehemi Láng fényéről meggyújtott tűz mellett:


Szenteste sem pihent a lámpásunk, mert ezen a napon juttatuk el a Lángot délelőtt a református, este a görög katolikus és éjfélkor a római katolikus templomba istentisztelet/szent liturgia/szentmise keretében:


Szintén karácsony előestéjének délutánján vette át lámpásukra a szeretet lángját a leleszi cserkészcsapat parancsnoka, Ingrid, aki vitte is tovább a környező plébániákra:


Hogy ne csak a lelkünkben érezzük az ajándékot, de megfogható formája is legyen, idén sem maradt el az ajándékozás. Rendhagyó módon a csapatunk tagjai ezen a karácsonyon új csapatpólót kaptak, amiben most már büszkén feszíthetünk:

A 2017 karácsonyán készült összes képet ezen a linken találod

A Béke Lángja csapatunk kopott kis lámpásában karácsony első és másnapján a római katolikus templom oltárja előtt fénylett azt hirdetve, hogy egy kis sárga fény is nagy dolgokra képes, nem számít, hogy mennyire egyszerű a lámpás vagy éppen az istálló.  

A sárga nyakkendős kiscserkészek a mi csapatunk "sárga lángjai". Kívánom, hogy a betlehemi fény melegsége tartson ki bennetek az egész új évben! 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése