2013. május 20., hétfő

A jubiláló cserkészcsapat

1993. május 16. Ez a dátum maradt meg a csapat tagjainak emlékezetében a "kezdetek kezdete"-ként.  Ezen a napon Paholics Gábor csapatparancsnoksága alatt hivatalosan is megalakult Lord Robert Stephenson Smyth Baden Powell of Gilwell a cserkészet megalapítójának elgondolása szerint városunkban a 30. számú Szent István király cserkészcsapat. A csapat egyházi támogatója akkoriban másfél évig Pásztor Lorenzo atya volt, akkori plébánosként.
1994-től 2013 júliusáig a csapat egyházi támogatója, lelki segítője Szalay László plébános, cserkésztiszt.
Csémi Szilárd-Kismedve, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség ügyvezető elnöke így fogalmazott:  "Mindannyiunk, s a jelenlegi csapatparancsnok mellett is ott állt cserkésztiszt testvérünk, Szalay László atya, aki már a kezdetektől segítette a csapatot szeretetével, útmutatásával, tudásával, csapatotthonnal, példaadással, de ha kellett, anyagiakkal is."

A jubileumi rendezvénysorozat a múzeumok éjszakájával nyílt meg, május 17-én, ahol cserkészcsapatunk interaktív táborral, rovásírás feladattal, origamival, RC pályával és egyéb érdekességekkel, játékokkal várta az érdeklődőket.  Ettől a naptól egészen június 14-ig a múzeum kistermében megtalálható, és megtekinthető Bodrogköz első cserkészkiállítása, ami nem csak királyhelmeci csapat történetét mutatja be, hanem a 100 éves felvidéki cserkészszövetség életét is elénk tárja. 



A rendezvénysorozat második, egyben fő ünnepi része maga a cserkészszületésnap megünneplése.
Május 18-án délután négy órakor gyülekeztünk a múzeum kistermében. A kezdő ének és ima után következett Bodzás Gergelynek, a csapat jelenlegi parancsnokának, és Hanusovszky Istvánnak, a csapat egykori parancsnokának, a Szövetségi Cserkésztanács tagjának beszéde. Ez után következett Csémi Szilárd - Kismedve, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség ügyvezető elnökének a levelének a felolvasása, majd következett az évfordulóra szerzett nyírfa elültetése a Mécs szobor mögött. Az ültetés alatt Ákos mondott néhány hasznos információt a fáról, pl. Betula Pendula névre hallgat facebook környezetben is, valamint majd 5-10-30 év múlva már az akkori vezetők mondhatják az újoncoknak, hogy ezt a fát a 20. születésnapon ültették az akkori csapat szorgos cserkészei.

Ezt követően átvonultunk a görög katolikus templom udvarára, ahol megvendégelés és üdítő várta a résztvevőket az elmaradhatatlan torta mellett, valamint egy tábortűzre is sor került a játékok és persze sok múltidéző beszélgetés mellett.

a többi képet erre találod

Jómagam, és talán fogalmazhatok az egész csapat nevében, úgy gondoljuk, hogy a cserkészetet, és nem csak a királyhelmeci cserkészetét, hanem világszerte az összes cserkésztestvérünk munkásságát az alapítónk egyik jól ismert idézete jellemzi: 
"A boldogsághoz vezető igazi út az, ha másokat teszünk boldoggá."(Lord Robert Stephenson Smyth Baden Powell of Gilwell)

Köszönettel tartozunk Mondok Istvánnak, aki szombati ünnepségünk második részének biztosított méltó helyszínt, Zvolenský Gabriellának, aki befogadta a múzeumba kiállításunkat, és minden résztvevőnek (cserkészeknek és nem cserkészeknek egyaránt), akivel együtt ünnepelhettünk!

1 megjegyzés:

  1. Jó, hogy csináltatok képeket a kiállítás összerakásáról, így látni, hogy mennyi munkátok volt vele. Tényleg nagyon tuti lett! És a képeken egy csomó mindent láttam, amit ott észre se vettem. Muszáj leszek még legalább egyszer ellátogatni a múzeumba. :)

    VálaszTörlés